ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ဗီတာမင္-ဘီ၊ ဗီတာမင္-စီ၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပိုတတ္စီယမ္ သတၱဳဓာတ္မ်ားႏွင့္ ေရဓာတ္ ပါ၀င္ပါတယ္။ ထုိ႕ျပင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ lycopene ဟုေခၚသည္႕ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစည္း Antioxidant ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ႏုိင္တယ္ လို႕ဆိုပါတယ္။ Lycopene ဓာတ္သည္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အနီေရာင္ျဖစ္ေစေသာ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေရာင္ရင့္ေလ lycopene ဓာတ္ပိုမိုပါ၀င္ေလ ျဖစ္သည္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး စားသံုးျခင္းမွ lycopene ဓာတ္အမ်ားဆံုးရရွိေသာ အမ်ိဳးသားမ်ား ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ေလွ်ာ႕နည္းသည္ကို ေလ့လာေတြ႕ ရွိရသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး သို႕မဟုတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ တစ္ပတ္ႏွစ္ၾကိမ္ စားေပးရံုမွ်ျဖင့္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၂၅% ေလွ်ာ႕က်ေစသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွစ္ျခိဳက္စြာ စားသံုးသူေတြမွာ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ အျပင္ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခေလွ်ာ႕ က်ေစသည္။ မ်က္လံုး တစ္သွ်ဴးၾကြက္သား မ်ားတြင္ lycopene ဓာတ္မ်ားစြာ ေတြ႕ရွိရပါက အသက္အရြယ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚေသာ မ်က္စိတိမ္ႏွင့္ အျခား မ်က္စိေရာဂါမ်ား ကြာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း သိရွိရသည္။ ထို႕ျပင္ ေနေရာင္ျခည္ဒဏ္မွလည္း ကာကြယ္ေပးသည္။
ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ဖို႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူမည္ဆိုလွ်င္ lycopene ဓာတ္ပမာဏ ပိုမိုပါ၀င္သေသာ အနီေရာင္ရင့္ရင့္ကို ေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူပါ။
0 comments:
Post a Comment