ဓာတ္သတၱိၾကြေရ က်ိဳခ်က္ ေသာက္ျခင္း

| Friday, March 25, 2011
သန္႕ရွင္းေသာေရ ( pH=7 ) ကို သဘာ၀ အတိုင္း မရရွိႏုိင္။ သဘာ၀ေရတြင္ မိုးေရသည္ အသန္႕ရွင္းဆံုး ျဖစ္ေသာ္လည္း၊ ေလထုအတြင္း စက္ရံု အလုပ္ရံုမ်ားႏွင့္ သယ္ယူပို႕ေဆာင္ေရး ယာဥ္မ်ားမွ ထြတ္ရွိေသာ ကာဗြန္ဒိုင္ ေအာက္ဆိုက္၊ ဆာဖာဒိုင္ ေအာက္ဆိုက္၊ ႏိုက္ထၾထိဳဂ်င္ ေအာက္ဆိုက္ စသည္႕ ဓာတ္ေငြ႕မ်ားကို ျဖတ္သန္းလာေသာ မိုးေရသည္လည္း အက္စစ္မိုး အျဖစ္ သဘာ၀ ပတ္၀န္းက်င္ကို ညစ္ညမ္းေစသည္။ ျမစ္ေခ်ာင္းအင္းအုိင္မ်ားမွ ေရမ်ားသည္ ၄င္းတို႕ ျဖတ္သန္းစီးဆင္းရာ ေဒသရွိ ေပ်ာ္၀င္ႏုိင္ေသာ ဆားမ်ားကို သယ္ေဆာင္လာၾကၿပီး၊ ပင္လယ္ထဲသို႕ စီး၀င္ၾကသည္။ ထို႕ေၾကာင့္ ပင္လယ္ထဲတြင္ ဆားအမ်ိဳးမ်ိဳး ေပ်ာ္၀င္ေနၾကသည္။ ေရကို က်ိဳခ်က္ေသာက္လွ်င္ က်န္းမာေရးအတြတ္ သင့္ေလွ်ာ္ေၾကာင္း သိၾကသည္။ ေရကို က်ိဳခ်က္ေသာက္လွ်င္ ပိုးမႊားမ်ား ေသေၾကၿပီး၊ ဆားမ်ား အနည္က်သည္။ အိမ္သံုးဆားသည္ ဆိုဒီယမ္ ကလိုရိုဒ္ ( NaCL ) ျဖစ္သည္။ ေရေႏြးကရားအိုးထဲရွိ အျဖဴေရာင္ အနည္မ်ားသည္ ကယ္လ္ဆီယမ္ႏွင့္ မဂၢနီစီယမ္ တို႕၏ ကာဗြန္နိတ္မ်ား ( CaCO3 , MgCO3 ) ျဖစ္သည္။

ဖူကူရွီးမား ဓာတ္ေပါင္းဖို မေတာ္မဆ ဓာတ္ေရာင္ျခည္ ယိုစိမ့္မႈ႕သည္ မိုင္ေပါင္း ၁၀၀ ေက်ာ္ေဝးသည္႕ တုိက်ဳိၿမိဳ႕ေတာ္အထိ ပ်ံ႕ႏွံ႔ေရာက္ရွိၿပီး၊ ေရေပးေဝေရး စနစ္တြင္ ဓာတ္ေရာင္ျခည္သင့္ အုိင္အုိဒင္း (Iodine) ဓာတ္မ်ား ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ဓာတ္ေရာင္ျခည္သင့္ အသားမ်ားႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား မည္သို႕မည္ပံု ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ေသာ္လည္း ဓာတ္ေရာင္ျခည္သင့္ ခံစားရမည္ျဖစ္ၿပီး၊ ေရကိုက်ိဳခ်က္ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္လည္း ဓာတ္ေရာင္ျခည္ အႏာၱရာယ္မွ ေရွာင္ဖယ္၍ မရႏုိင္ေၾကာင္း ဗဟုသုတ အလို႕ဌာ ေရးသား လိုက္ရပါေတာ့သည္။

3 comments:

{ Angelhlaing(May everybody be happy and healthy! } at: March 25, 2011 at 6:36 PM said...

ဗဟုသုတေလးေတြ သိရွိရလို႕ ေက်းဇူးပါအကို။
ေကာင္းေသာေန႕ေလးၿဖစ္ပါေစ။

{ thanlwin aung } at: March 31, 2011 at 6:29 PM said...

တိုက်ိဳျမိဳ႕ေပၚက စားေသာက္ဆိုင္မွာ ပန္းကန္ေဆးရတဲ႕လုပ္သား တစ္ေယာက္ဟာ ေရမ်ားကိုထိေတြ႔ ေနရတဲ႕ အတြက္ ေရာင္ျခည္သင့္မႈသည္ စိုးရိမ္ရပါသလား၊

{ Maung Chem } at: April 1, 2011 at 1:49 AM said...

တိုက်ိဳျမိဳ႕မွာ ဓာတ္ေရာင္ျခည္ အႏာၱရာယ္ နည္းပါတယ္။ ပန္းကန္ေဆးတဲ့အခါ ရာဘာလက္အိတ္ ၀တ္ၿပီး ေဆးပါလို႕ အၾကံေပးပါရေစ။ လက္အိတ္သံုးရင္ စိုးရိမ္စရာမရွိပါဘူး။

Post a Comment

 

Copyright © 2010 CHEMISTRY FIELD Blogger Template by Dzignine